Ik ben geboren in 1963 en groeide op aan de rand van Apeldoorn en wellicht nog belangrijker voor mij, aan de rand van de Veluwe. Op de basisschool kreeg ik het advies naar de Bosbouw School aan de Loolaan te gaan. De natuur had inmiddels mijn aandacht weten te vangen en ik was vastbesloten om boswachter te worden.
Na de bosbouwopleiding kon ik bij Natuurmonumenten in Drenthe aan het werk. Op de Tuinbouwschool in Frederiksoord volgde ik een opleiding in deeltijd in natuurbeheer. Eind jaren 80 besloot ik weer de schoolbanken op te zoeken, dit keer voor algemeen opsporingsambtenaar in Apeldoorn. Na het behalen van dat diploma kon ik gelijk aan de slag als boswachter/toezichthouder in een groen pak met knopen van koper.
Mijn groene vak en jongensdroom, 'De boswachter', werd opgenomen in de beroepenserie van 'de Kijkdoos'. Met enige jaren werkervaring op zak veranderde mijn vakgebied tot dat van ecoloog. Samen met organisaties als RAVON en Alterra ontpopte ik mij als herpetoloog. Na flink wat veldstudies schreef ik mijn eerste wetenschappelijke publicaties in 'De Levende Natuur'. Ik ontwikkelde mij steeds verder. Niet alleen op natuurgebied, maar ook volgde ik opleidingen in management en marketingcommunicatie.
In deze tijd, de 90-er jaren volgden enige grote natuurherstelprojecten elkaar in rap tempo op. Ik werkte mee aan de ‘Hermeandering Vledder Aa’ in het Drents-Friese Wold en aan ‘Herstel Dwingelderveld’. In beide projecten ontwikkelde ik mij als projectwoordvoerder voor Natuurmonumenten en beide Nationale Parken.
Ik kreeg eind 2000 een opdracht als projectleider in Nationaal Park Weerribben-Wieden en organiseerde mede dankzij een goed draaiend team een internationaal symposium dat luisterde naar de naam ‘Nieuw Leven voor het Moeras’.
Zo werd ik van echte landrot ineens een kleine zeeman. Niet geheel onverwacht kon ik daarna instappen op het geweldige project Marker Wadden. Mijn taak was helder; Maak Marker Wadden, het Markermeer en provincie Flevoland bekend en geliefd bij het grote publiek. Na het behalen van meerdere duikbrevetten lukte het mij om de natuur boven en onder water beter zichtbaar te maken voor het grote publiek. Toen de Marker Wadden open gingen voor het publiek en ik groeide van kleine zeeman naar eentje met heuse zeebenen, besloot ik Natuurmonumenten na 37 jaar te gaan verlaten voor een project op de Veluwe, terug naar mijn roots en terug naar het zand.
Al vroeg wist ik via diverse projecten de media te vinden. Als één van de eerste twitterende boswachters stapte ik de sociale media binnen en dat bleef niet onopgemerkt. Als snel had ik via crowdfunding geld ingezameld voor dassentunnels en amfibiepoelen. Ik wist lezers en kijkers te boeien met vele verhalen uit de natuur. Een deel van deze en andere natuurontmoetingen schreef ik op in mijn boekje 'Oog in oog met de boswachter' en de roman 'Vrije oogst'. Mijn derde boek, een thriller is inmiddels ook verschenen. Kijk op de pagina Boeken.
Bovendien schreef ik lange tijd blogs, krantenstukken en columns voor diverse kranten en magazines (Roots magazine, Buitenleven, Landal Greenparks, Amports en nog veel meer). Tijdens het project in het Dwingelderveld deed ik mee aan de 16-delige tv-serie op RTV Drenthe. Als gastboswachter zat ik daarna regelmatig op de landelijke televisie in programma’s als Vroege Vogels, Puur Natuur, RTL-late Night, NOS, Klokhuis, Radar, Zembla enz.
Ik werk nu als zelfstandig ondernemer als wildlife docent en assessor in het groene onderwijsvoor van het MBO. Regelmatig zat ik in het programma Tijd voor Max en ben sinds 2022 adviseur en ambassadeur voor Dierenlot. Daarnaast organiseer ik 'Natuurbelevingen, natuureducaties en natuurlezingen'. Dit is een aanbod van activiteiten en arrangementen voor die mensen die meer diepgang en achtergrond willen verkrijgen over onze natuur, de soorten die erin voorkomen en de wijze waarop de flora en fauna beheerd worden. Zo heb ik het Veluwe College ontwikkeld voor een exclusieve beleving met mij in de natuur.
Neem een kijkje bij deze activiteiten en kom de natuur met mij beleven!